Informatie over de wandelroutes Leientocht 2019
De routes van De Leientocht 2019
Met beschrijving van aantal markante punten langs de route.
5km: De route van de 5km maakt een ronde door het dorp (o.a. langs de historische Brink en langs de Sint Stevenskerk) en door het buitengebied van Werkhoven. Na een ronde langs kasteel Beverweerd komt men via de boomgaard van de familie Oskam terug naar Werkhoven. Vlak voor Werkhoven passeert men molen Rijn & Weert.
10km: De route van de 10km gaat langs De Brink en Sint Stevenskerk richting Samaya, het voormalige klooster ’Gods Werkhof’. Daar gaat men via de boomgaard van familie van Dijk achter de watertoren langs naar het Gulde Hoevepad. Dit onderdeel van het Kromme Rjjnpad volgen we tot de rust bij Co Bos. Daarna lopen we naar kasteel Beverweerd. Daar maken we een rondje langs het kasteel, waarna we de route van de 5km volgen tot de eindstreep.
15km: Tot de rust bij Co Bos (loonwerkersbedrijf) is de route gelijk die aan van de 10km. Vanaf daar gaat de route o.a. via een klompenpad langs De Pleisterplaats naar het landgoed achter kasteel Sterkenbrug. Dan gaat het richting Doorn, waar bij familie Van Grootveld achter de boerderij De Veldhoeve de tweede rustpost is. Vandaar keren we terug via een klompenpad dat onderdeel is van het Aderwinkelpad. Na De Laan, met het oorlogsmonument voor Régis Deleuze, komen we bij kasteel Beverweerd. Langs de Werkhovense molen Rijn & Weert bereiken we de finish.
20km: De route van de 20km gaat langs De Brink en Sint Stevenskerk richting Samaya, het voormalige klooster ’Gods Werkhof’. Net voor het klooster gaan we via het weiland van familie Spithoven naar de boomgaard van eveneens een familie Spithoven in ’t Goy. Vanaf daar loopt de route richting de Gooyerbrug. Vlak voor dat men daar is, gaan we een gras-pad op langs de Caspargauwse Wetering. Na het passeren van de Werkhovense watertoren volgt men de route van de 15km. Na het kasteel keert men direct terug naar Werkhoven.
30km: De route van de 30km is tot de tweede rust bij De Veldhoeve hetzelfde als de 20km route. Vanaf daar maakt men via het weiland vertrekkend een lus naar Doorn. Daarbij gaat men langs het mariniersterrein, een parkje en de buitenwijken van Doorn naar landgoed Moersbergen. Daar maakt men een rondje om vervolgens via de Gooyerdijk terug te keren bij de Veldhoeve. Daarna volgt men de route van de 20km terug richting Werkhoven.
40km:De route van de 40km is gelijk aan die van de 30km. Na de derde rust lopen zij vanaf De Veldhoeve eerst nog een lus door tweede prachtige landgoederen gelegen in de gemeente Driebergen te weten: Nieuw Hydepark en Bartiméus. We passeren daar de historische moestuin, die op zaterdag gedurende een aantal uren open is. Vanaf De Veldhoeve is de weg terug hetzelfde als die van de 30km.
Markante punten
De Sint Stevenskerk staat aan de Brink. De eerste kerk die hier rond het jaar 900 werd gebouwd was van hout en reeds gewijd aan Sint Stefanus. De huidige kerk is van romaanse oorsprong. Het gebouw werd begin twaalfde eeuw opgetrokken uit tufsteenen is versierd met lisenen en rond– en keperboogfriezen. In ongeveer 1480 kreeg ze een gotisch uiterlijk. In 1830 volgde een verbouwing in neo-gotische stijl. Sinds een restauratie in 1995 is de tufsteen van de noordmuur weer zichtbaar. De toren is ook uit tufsteen opgetrokken en dateert van eind twaalfde eeuw. In de klokkenstoel hangt een klok uit 1480. Hij heeft een diameter van 133,5 cm.
(Alle routes)
De Watertoren
De toren is particulier eigendom. Er worden creatieve workshops gehouden en er is een rustpunt voor fietsers en wandelaars ingericht. De watertoren heeft een hoogte van 43,30 meter en heeft een waterreservoir van 306 m³. De toren is gelegen aan de Watertorenweg. Sinds 2008 is de toren een gemeentelijk monument. De toren is kort geleden grondig onder handen genomen en vormt een blikvanger in het omringende landschap..
(Route: 10km, 15km, 20km, 30km en 40km)
Kasteel Sterkenburg
Kasteel Sterkenburg is een ridderhofstad in de voormalige gemeente Sterkenburg bij Driebergen-Rijsenburg. De oudste vermelding dateert uit 1261 toen werd bepaald dat graaf Otto II van Gelre van de Utrechtse bisschip Hendrik van Vianden het ’castrum Langebruch’ zou krijgen. Het kasteel Sterkenburg zou gedurende vele eeuwen een leen van Gelre blijven, de landerijen waren leenroerig aan de bisschop. Vanaf 1841, toen Johanna Maria Kneppelhout-de Gijselaar het kasteel huurde, brak er een bloeiperiode aan. In 1867 liet Kees Kneppelhout aan de westzijde van het kasteel de vierkante toren bouwen, met de voor die tijd moderne badkamer en waterhuis- houding. Nu is het kasteel in gebruik voor trouwpartijen, congressen en er in een bed and breakfast mogelijkheid. Ook ziet u op de route het historische duiventorentje.
(Route: 15km, 20km 30km en 40km)
De Oranjerie en Nieuw Hydepark Driebergen
Door bankier Hendrik Maurits Jacobus van Loon werd is 1885 landgoed Hydepark gekocht. In 1888 werd de bouw van de oranjerie voltooid. Deze werd gebouwd om exclusieve Zuid-Europese planten te beschermen tegen de kou en regen hier. De bouw doet denken aan de Franse bouwstijl uit de tijd van Lodewijk X!V. Bovenop de lantaarn van de middelste koepel zien we de Romeinse godin Flora, godin van bloemen en planten. Nu wordt de oranjerie gebruikt voor exclusieve zakelijke bijeenkomsten. Het gehele landgoed is kort geleden grondig vernieuwd. Wij wandelen langs de prachtige vijverpartij en via het uitgestrekte bosgebied.
(Route 40km)
Bartiméus en zijn historische moestuin
Bij Bartiméus ’t Sand in Doorn wonen mensen die veelal door een visuele beperking extra zorg nodig hebben. Zij wonen op een landgoed, met onder andere een manege en historische moes-/theetuin. De tuin is regelmatig ’s middag vanaf 12.30 uur te bezoeken.Deze bijzondere plek is zeker een bezoek waard. In de historische moestuin werken bewoners van Bartiméus samen met medewerkers en vrijwilligers. De historische theetuin bevat een theeschenkerij, een rosarium en natuurlijk de moestuin. Wilt u gewoon even genieten van al het moois in de tuin? Of genieten van een heerlijk kopje koffie of thee op het terras of in het theehuis? Wij heten u van harte welkom! De producten die ze verbouwen in de moestuin kunt u zelf komen plukken en kopen. Een leuke ervaring, zeker ook met kinderen.
(Route 40km)
Oorlogsmonument Régis Deleuze
In 1977 ontdekte Yvonne Jager, 10 jaar oud, een herdenkingsmonument van Régis Deleuze nabij Kasteel Beverweert te Werkhoven. Ze was erg nieuwsgierig waarom dit herdenkingsmonument hier stond en wat er gebeurd was. Het werd een zeer mooi verhaal (met heel veel hoogtepunten) dat nog steeds door blijft gaan.
Het monument wordt nog steeds door haar onderhouden. Jaarlijks is de dodenherdenking in Werkhoven op dit punt. Een fly-over met historische vliegtuigen uit die tijd maakt de herdenking een bijzondere bijeenkomst. Yvonne heeft een stichting opgericht en een website gemaakt om Régis Charles Deleuze te blijven gedenken. Middels de QR-code bij het monument kunt u meer te weten komen over haar werk. Gravure85 heeft een grafteken gemaakt voor Régis Charles Deleuze die op 22-jarige leeftijd is omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daar zit een bijzonder verhaal achter.
(Route: 15km, 20km, 30km en 40km)
Kasteel Beverweerd is een van oorsprong 13e-eeuwskasteel, en voormalige ridderhofstad, gesitueerd op een eilandje langs de Kromme Rijn. Het kasteel is omgeven door aangelegde tuinen, waarbij de Kromme Rijn zelf een belangrijke landschappelijke rol speelt. Het kasteel stond lang leeg en was niet toegankelijk voor publiek. Sinds 2006 woont en werkt schilder en ex-kunstvervalser Geert Jan Jansen op Kasteel Beverweerd. De oudst bekende bewoner van Beverweerd is ridder Zweder van Zuylen. Op 27 oktober 1536 werd ‘Klein Zuilenburg’ als riddermatig goed erkend door de Staten van Utrecht. In 1563 erfde Filips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje het gebied.. In 1958 werd het kasteel door Lutgardis gravin van Rechteren Limpurg, vrouwe van Beverweerd en Odijk (1908-1989), echtgenoot van Constantin Friedrich graf von Castell-Castell (1898-1967), verkocht aan de stichting voor Quakerscholen in Nederland en werd het kasteel verbouwd om het geschikt te maken voor de vestiging van de ‘Internationale Quaker School Beverweerd’. In 1971 is de naam veranderd in ‘Internationale School Beverweerd’. Deze school heeft bestaan tot 1997. Het kasteel is nu in gebruik als expositieruimte en atelier van Geert Jan Jansen. (Route: 5km, 10km, 15km, 20km, 30km en 40km)
Molen Rijn & Weert
De oudste vermelding van de Werkhovense molen dateert van 1395. De molen stond toen bij kasteel Beverweerd. In 1882 werd deze molen (beter gezegd: de laatste opvolger daarvan) afgebroken, waarna een nieuwe op de huidige plaats verrees. In 1921 sloot men de molen aan op het elektriciteitsnet. De komst van een elektromotor betekende dat de windbemaling snel buiten gebruik kwam. Eerst werden de wieken verwijderd en in 1933 de kap. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de molen nog een tijd als uitkijkpost gefungeerd voor de Duitsers. De ommekeer kwam in de jaren ’80 van de 20ste eeuw. In 1985 proclameerde Prins Carnaval dat de molen moest worden gerestaureerd. Als vervolg daarop werd een jaar later de Stichting Koren-molen Werkhoven opgericht, met als doel de molen maalvaardig te restaureren. In 1993 werd de molen met veel hulp van vrijwilligers geheel bedrijfsvaardig gerehabiliteerd en kon op 14 mei 1994 officieel in bedrijf worden gesteld. Tegenwoordig wordt regelmatig gemalen voor natuurwinkels in de omgeving en ook voor particulieren. Op zaterdag is tijdens onze tocht de molen te bezichtigen.
(Alle routes)
Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming
De RK kerk,Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming, is het grootste en hoogste gebouw van Werkhoven. Bij de inwijding in 1908 waren er al enkele records gebroken: de benodigde financiën waren in een week tijd bij elkaar en de bouwtijd duurde maar een maand langer dan de Olympische spelen, die dat jaar in Londen gehouden werden. (van 26 maart tot 27 oktober).
Architect van deze neogotische kerk is Wolter te Riele, leerling van Pierre Cuypers (1827-1921), die beschouwd wordt als de belangrijkste neogotische bouwmeester van Nederland. Wie de kerk op een stralende zomerdag binnenkomt zal iets van de grootsheid van de gotiek ’op dorpsniveau’ ervaren. Vooral als gekeken wordt naar het mooie hoogaltaar en naar de hoge gebrandschilderde ramen van het priesterkoor (ontworpen door Wilhelm Mengelberg- oom van de dirigent).
De inrichting kwam geleidelijk tot stand. Het was toen de gewoonte dat er bij jubilea en zakelijke meevallers giften aan de kerk werden gedaan. Daarvan werden ramen, kruiswegstaties, een preekstoel, klokken en een orgel betaald. Het heeft ongeveer 50 jaar geduurd voor het gebouw zijn huidige inrichting had.
Het gebouw heeft een centrale rol gespeeld in het leven van de Rooms-katholieke bevolking en bepaalt door zijn afmetingen tezamen met de Sint Stevenskerk en de molen de ’skyline’ van Werkhoven.
Dat is de reden waarom we ’De Leientocht’ organiseren, want er is nu groot onderhoud (o.a. aan het leien dak) nodig. Ook andere activiteiten moeten de restauratie mogelijk maken. Inmiddels is men gestart met de restauratie, de kerktoren staat in de steigers.
(Alle routes)
WE HOPEN U BIJ ’DE LEIENTOCHT’ 2019 TE MOGEN BEGROETEN.